İLK BASKETBOL OYUN KURALLARI
1. Tek veya iki el kullanılarak, top istenilen yöne fırlatılabilir.
2. Top, tek veya iki elle, yumruk atmamak kaydıyla, istenilen istikamete doğru iteklenebilir, tokatlanabilir.
3. Oyuncu topla birlikte koşamaz. Eleman topu, mutlaka yakaladığı noktadan savurmalıdır. Topu tutma anında tatminkar bir süratte koşan oyuncuya, sabit kalma konusunda azıcık iltimas geçilebilir.
4. Top, avuç içinde veya ellerin arasında tutulmalıdır. Topu kavramak için kollar veya gövde kullanılamaz.
5. Rakibi tutmak, itmek veya çelme takmak, omuz atmak, kasıtlı çarpmak kesinlikle yasaktır. Bu kuralın ihlali durumunda, eylemi yapan hoyrat oyuncuya faul verilir. Sporcu aynı maçta ikinci kez faul yaparsa, yeni sayı atılana kadar oyundan diskalifiye edilir. Eğer suç kasıtlı işlenmişse, eleman kırmızı kart muamelesi görerek, oyundan atılır ve oyuncu değişikliğine izin verilmez.
6. Topa yumruk çakıldığı anda oyuncu faul yapmış sayılır ve cezasını çeker.
7. Aynı takım arka arkaya üç kez faul yaparsa fena olur ve rakip tarafın hanesine bir sayı yazılır.
8. Sayı yapabilmek için topun kaktırılarak veya fırlatılarak sepetin içine atılması ve orada kalması gereklidir. Savunma yapan oyuncuların sepete temas etmeleri veya kımıldatmaları yasaktır. Eğer top sepetin kenarında, köşesinde seğirtirken savunma elemanı küfeyi sarsarsa, karşı taraf sayı kazanır.
9. Top oyun alanı dışına kaçtığında, ona dokunan ilk oyuncu tarafından tekrar oyuna sokulur. Tartışmalı pozisyonlarda ise hakem devreye girerek, topu sahaya şahsen gönderir. Top, oyuna beş saniye içinde sokulmalıdır. Bu süre aşıldığı takdirde, top rakip takıma geçer. Topu oyuna gecikmeli sokmayı adet edinmiş muzır oyuncular, hakem tarafından faul verilerek cezalandırılır.
10. Başhakemin görevi, oyuncuların hareketlerini yargılayarak faulleri tutmak ve ardı sıra üç faul yapan takımı yardımcı hakeme gammazlamaktır. Ayrıca beşinci madde uyarınca sporcuları diskalifiye etme yetkisine de sahiptir.
11. Yardımcı hakem ise topu izler, oyun sahası içinde topla ilgili eylemler üzerine ahkam keser ve zamanı tutar. Takımların attıkları sayıların geçerliliğine karar vererek bunları çetelesine kaydeder.
12. On beşer dakikalık iki periyottan oluşan mücadelede, beş dakikalık devre arası verilir.
13. İkici periyot sonunda sayıca üstün bulunan taraf, maçın galibi olarak ilan edilir.
İlk karşılaşmanın yapıldığı tarihi günde oyuncuların üzerlerinde gri pantolonlar, kısa kollu mintanlar ve ayaklarında birer çift spor pabucu varmış. Her takım dokuz oyuncudan mütevellitmiş ve bir kaleci, iki defans, üç orta saha oyuncusu ile üç hücum elemanı düzeninde sahaya yayılıyorlarmış.
Sepetlerin tabanları delik olmadığı için her sayının ardından top toplayıcılar pota yanında konuşlanmış merdivene tırmanıp, meşin yuvarlağı hakemlere teslim ediyorlarmış